Inicijativa za osnivanje Gradskog muzeja

IMAMO PRAVO NA MUZEJ
Inicijativa za osnivanje Gradskog muzeja u Ivanić-Gradu

Udruga građana Prijatelji baštine postoji od 2005. godine i od svog osnutka djelovanje Udruge usmjereno je na sljedeće aktivnosti:

  • sustavno osvještavanje lokalnog stanovništva, posebice mladih generacija, o važnosti čuvanja prirodne, kulturne i povijesne baštine zavičaja kao presudnog čimbenika očuvanja autentičnog i prepoznatljivog identiteta kraja i njegovih žitelja,
  • organizirano prikupljanje podataka o baštini zavičaja, njihovo čuvanje, stručna obrada, selekcija i komunikacija na razini suvremene obrade podataka i uz strogo pridržavanje međunarodno priznatih etičkih načela,
  • aktivno sudjelovanje u procesima zaštite, revitalizacije i popularizacije baštine zavičaja, uz strogo uvažavanje svih zakonskih odredbi i pravila struke.

Udrugu su osnovali građani Ivanić-Grada, znajući da Ivanić-Grad ispunjava sve uvjete za osnivanje Gradskog muzeja. Muzejska građa i muzejska dokumentacija desetljećima se, pa i stoljećima, čuva u brojnim obiteljima građana Ivanić-Grada i okolnih mjesta, te u arhivima i spremištima različitih društvenih, kulturno-obrazovnih i vjerskih ustanova u gradu i drugim središtima, povezanim s poviješću Ivanić-Grada.

Jedan od temeljnih ciljeva Udruge je osnivanje Gradskog muzeja u Ivanić-Gradu kao suvremenog kulturnog i obrazovnog središta koji bi, u suradnji s drugim kulturno-obrazovnim ustanovama, na različitim razinama komunikacije mogao mjerodavno objedinjavati i stručno voditi aktivnosti na području evidentiranja, zaštite, proučavanja i populariziranja baštine zavičaja.

Unatoč izrazitoj pogodnosti lokacije, Gradski muzej ne mora biti Kundekova kuća, iznimno vrijedan objekt povijesne arhitektonske baštine Ivanić-Grada te nadasve primjeren za adaptaciju u sklopu nekog budućeg, realnog projekta Gradskog muzeja. No, odluku o budućem prostoru Gradskog muzeja donosi Osnivač (Grad Ivanić-Grad) u suradnji s Ministarstvom kulture te svim budućim dionicima Gradskog muzeja, dok su članovi Udruge spremni sudjelovati u svim pripremnim aktivnostima svojim znanjem i radom.

S obzirom na kontinuirani i dosljedni volonterski angažman članova naše Udruge te izrazitu uspješnost naših dosadašnjih projekata i aktivnosti, smatrali smo da će Gradska uprava i Gradsko vijeće Grada Ivanić-Grada prepoznati naš trud i smisao postojanja Udruge te da će u svoje razvojne projekte uvrstiti i osnivanje Gradskog muzeja.

Unatoč načelnoj potpori ideji osnivanja Gradskog muzeja, zapisanoj u službenim dokumentima Grada već u rujnu 2000. godine te potvrđenu više puta kroz zadnjih dvanaest godina, Grad Ivanić-Grad još uvijek nije predvidio početak osnivanja Gradskog muzeja niti u razvojnim planovima za 2013. godinu, ali niti u razdoblju do 2015. godine.

Upravo zbog višegodišnjeg zanemarivanja pitanja osnivanja Gradskog muzeja od strane gradskih izvršnih i zakonodavnih institucija, udruga Prijatelji baštine odlučila je pokrenuti Inicijativu za osnivanje Gradskog muzeja u Ivanić-Gradu. Osnovni princip djelovanja Inicijative je promicanje osjećaja uključenosti zajednice u odlučivanje o budućnosti našeg grada.

Cilj Inicijative je donošenje Odluke o osnivanju Gradskog muzeja Ivanić-Grad do kraja 2013. godine.

Smatramo da je osnivanje Gradskog muzeja od neizmjerne važnosti za povećanje postojeće i kreiranje dodane vrijednosti našeg grada. To je jedini ispravan put upravljanja kulturno-povijesnom baštinom zavičaja u cilju očuvanja lokalnog identiteta na pragu ulaska u Europsku uniju.

Nadalje, osnivanje Gradskog muzeja ni u kojem pogledu ne predstavlja prepreku za razvoj poduzetničkih, infrastrukturnih, komunalnih, sportskih, zdravstvenih ili obrazovnih projekata na području našeg grada već se s njima tvorno isprepleće. Dapače, uvjereni smo da je održivi razvoj grada moguće planirati isključivo sinergijom svih navedenih područja djelovanja lokalne zajednice.

Muzej, sa svim svojim sastavnicama ne nastaje preko noći, te tako ni ne očekujemo da će građani našeg grada do kraja ove ili iduće godine svjedočiti otvorenju Gradskog muzeja, ali ako sada ne krenemo prema cilju, nikada tamo nećemo niti stići.

Naše je mišljenje da Grad Ivanić-Grad može, unatoč teškoj gospodarskoj situaciji, već u 2013. godini započeti s administrativnim postupcima potrebnim za osnivanje Gradskog muzeja.

Ono što očito nedostaje, odluka je Grada o pokretanju postupka za osnivanje Gradskog muzeja.

Do sada smo izgubili desetljeća, mnogobrojne kuće, vrijedne predmete i dokumente, te u konačnici, ono najvažnije – izgubili smo i ljude. Vrijeme nije na našoj strani. Moramo reagirati danas – osnivanje Gradskog muzeja jamči očuvanje naše baštine i jačanje našeg povijesnog identiteta po kojem se razlikujemo od bilo kojeg drugog grada i po kojem smo jedinstveni.

Ponekad najbolje stvari nastanu upravo onda kada imamo najmanje novaca.
Novac nije najbitniji. Bitna je odluka. Bitan je stav.

A naš stav kaže da smo svi zajedno odgovorni za očuvanje naše zajedničke baštine.

Ako danas ništa ne poduzmemo, dajemo za pravo budućim generacijama da nas već sutra kritiziraju!

Podržite Inicijativu za osnivanje Gradskog muzeja Ivanić-Grad!

Potpišite peticiju!

ELEKTRONSKA PETICIJA
Pravo potpisa imaju svi punoljetni građani Republike Hrvatske,
bez obzira na mjesto prebivališta.
Peticija će biti aktivna do Međunarodnog dana muzeja – 18. svibnja 2013. godine.

http://www.onlinepeticija.com/imamo_pravo_na_muzej

Inicijativni odbor:
Katarina Magić Koščević
Ana Marković
Maja Cepetić
Vida Pust Škrgulja
Krunoslav Orešković
Drago Kezele
Suzana Ščrbačić Matković
Maja Špehar